Šta sve treba da znate o video nadzoru

Poštovani budući korisnici opreme za video obezbeđenje, u tekstu koji sledi, upoznajemo Vas sa osnovnim karakteristikama i funkcionisanjem video obezbeđenja.

Video obezbeđenje štiti Vaš objekat putem kamera, snimajući sve događaje koji se dešavaju ispred objekta i u samom objektu, tako da pregledom snimljenog materijala možete uvideti da li su postojale neke nepredviđene situacije ili događaji.

Kamera u dnevnim uslovima daje sliku u koloru, kada se smrači, na kameri se aktiviraju IC diode i tada daje crno-belu sliku. Kada se desi pokret ispred kamere, video zapis se beleži na DVR uređaju-snimaču, na Hard disku koji je montiran unutar uređaja, možete imati 30 i više dana video zapisa. Na monitoru ili televizoru, na koji je povezan DVR, možete gledati trenutnu situaciju a premotavanjem-vraćanjem u nazad, snimljene situacije. Na Vašem mobilnom telefonu ili računaru (preko instaliranih aplikacija ili softvera), u svakom momentu, možete da posmatrate Vaš video nadzor.

Opremu za video obezbeđenje čine: kamere, napajanja, kablovi, DVR uređaji-snimači, hard diskovi, konektori. Kada se oprema grupiše-odabere na osnovu Vašeg zahteva i obeležja Vašeg objekta, stvara se-nastaje sistem za video obezbeđenje. 

PRIMERI VIDEO NADZORA:

  1. OSNOVNI-najjednostavniji sistem je kada imate kameru, napajanje za kameru, određenu dužinu kabala sa konektorima i TV. Kameru postavite na željenu poziciju (zid, plafon…, utiplate, zašrafite) povežete sa konektorima, provučete kabl do Vašeg TV-a, konektor (činč) priključite u video ulaz na TV-u a napajnje uključite u strujnu utičnicu, kada TV prebacite na AV1, AV2…kanal, dobijate živu sliku sa kamere. U ovom slučaju nemate mogućnost beleženja video zapisa pošto u sistemu ne postoji DVR uređaj a nemate ni mogućnost praćenja preko mobilnog telefona zbog izostanka pomenutog DVR-a.
  2. KOMPLETAN sistemsadrži jednu ili više kamera, udeđaj za snimanje DVR, Hard disk, napajanje za kameru, određenu dužinu kabala sa konektorima, HDMI ili VGA kabl i mrežni kabl

Kameru-kamere postavite na željenu poziciju (zid, plafon…, utiplate, zašrafite) povežete sa konektorima, provučete kablove do uređaja za snimanje DVR-a, konektor BNC povežete na video ulaz/e na snimaču a napajnje uključite u strujnu utičnicu, kada TV prebacite na PC (DVR povezan VGA kablom sa TV-om) ili HDMI1, HDMI2 (DVR povezan HDMI kablom sa TV-om)…kanal, dobijate “živu” sliku sa kamere. Na ekranu Vašeg TV-a će se prikazati 4, 8, 16…polja u zavisnosti koliko kanala ima DVR u sistemu. Ovim sistemom imate mogućnost da beležite video zapis-snimak jer je u DVR uređaj ugrađen Hard disk. Dužinu video zapisa-snimka određuje veličina Hard diska (1TB, 2TB…), tako da na Vašem Hard disku možete imati snimljenog materijala u trajanju od mesec dana i više. Ako u Vašem objektu postoji ruter, tada imate i mogućnost praćenja preko mobilnog telefona. Potrebno je da DVR mrežnim (UTP) kablom povežete sa ruterom, na mobilnom telefonu instalirate aplikaciju XMEYE i pomoću serijskog broja snimača (nalazi se u opciji “Version” u DVR uređaju), koji upišete u odgovarajućem polju u aplikaciji i kada su DVR i Vaš mobilni telefon na “mreži”(imaju internet), na mobilnom telefonu pratite dešavanja na Vašem sistemu video obezbeđenja.

Kamere se razlikuju po sledećim karakteristikama:

  1. po obliku kućišta mogu biti dome, antivandal, bullet…

dome kamere su kamere u plastičnom kućištu u obliku polulopte sa ili bez IC dioda i predviđene su za montažu unutar prostorija pošto nisu hidroizolovane.

antivandal kamere su kamere u metalnom kućištu u obliku polulopte sa IC diodama. Mogu biti sa fiksnom optikom (male) 2.8, 3.6, 4mm (nema podešavanja vidnog ugla) ili sa varifokal optikom (velike) 2.8-12mm (vidni ugao se može podešavati preko šrafića na kućištu). Ove kamere su hidroizolovane i mogu se montirati i spolja i unutra.

bullet kamere su kamere u metalnom kućištu, pravougaonog ili valjkastog oblika sa IC diodama i  pripadajućim nosačem. Mogu biti male, srednje ili velike sa fiksnom optikom 2.8, 3.6, 4mm (nema podešavanja vidnog ugla) ili sa varifokal optikom 2.8-12mm (vidni ugao se može podešavati preko točkića na dnu kućišta kamere). Ove kamere su hidroizolovane i mogu se montirati i spolja i unutra.

  1. po broju IC dioda, kamere mogu biti sa malim, srednjim ili velikim noćnim dometom. IC diode su male lampice koje su pojedinačno ili u obliku jednog ili više prstena ugrađene u kameri, uključuju se kada nema dovoljno svetlosti u objektu ili se svetlost smanjuje zbog noćnih uslova, magle, kiše… IC diode obasjavaju vidno polje kamere u uslovima smanjene vidljivosti. Kamera sa 24 IC diode (A361M) ima noćni domet do 20m, sa 36 IC dioda (A315D) do 30m, sa 42 IC diode (A701D) do 40m, sa 72 IC diode (A909D) do 60m, sa 4 LED Array (velike) IR diode (A9062D) od 80 do 100m itd.
  2. po modovima u kojim rade, kamere mogu biti: analogne CVBS (Composite Video Blanking and Sync), AHD (Analog High Definition ), HD-CVI (High Definition Composite Video Interface), HD-TVI (High Definition Transport Video Interface), IP (network ili mrežna kamera). Novi modeli hibridnih kamera imaju sva 4 moda (CVBS, AHD, CVI, TVI), tako da se mogu povezati sa DVR uređajima različitih proizvođača, a mod na kameri pogodan za DVR se menja preko džojstika koji se nalazi na kablu kamere.
  3. po rezolucijama slike, kamere mogu biti na pr. od 300 do 1000 TV linija, ovo su analogne kamere čija proizvodnja prestaje a na tržištu se već više godina proizvode i prodaju HD kamere čije se rezolucije slike kreću od 1.0 Mega Piksel, 2.0, 3.0,…pa do 8.0MP i više. Što je rezolucija kamere veća, ima više Mega Piksela, slika kamere je jasnija, oštrija, lepša, čistija i detalji su uočljiviji.

DVR uređaji-snimači se razlikuju po sledećim karakteristikama:

  1. po broju kanala, DVR uređaji mogu imati 4, 8, 16, 24, 32 i više kanala. Broj kanala na DVR uređaju određuje broj kamera koje se mogu povezati na uređaj, što znači da na DVR uređaju od 4 kanala možete povezati od jedne do 4 kamere, na uređaju od 8 kanala do 8 kamera …itd.
  2. po modovima u kojim rade, DVR uređaji mogu biti: analogni CVBS, njihova proizvodnja prestaje i proizvode se HIBRIDNI DVR uređaji koji imaju mogućnost snimanja video zapisa u svim modovima CVBS, AHD, CVI, TVI i IP , tako da u opisu imaju i oznaku 5u1 ili 4u1 koja se odnosi na modove u kojima snimaju.
  3. po rezolucijama slike, DVR uređaji-snimači mogu biti analogni čija proizvodnja prestaje a na tržištu se već više godina proizvode i prodaju HIBRIDNI DVR uređaji čije se rezolucije slike kreću od 1.0 Mega Piksel, 2.0, 3.0,…pa do 8.0MP i više. Što je rezolucija veća, ima više Mega Piksela, slika je jasnija, oštrija, lepša, čistija i detalji su uočljiviji.

Podeli na mrežama:

Facebook
Twitter

Ostavite odgovor

Informiši se

Pročitaj još

Šta treba da znate o alarmnom sistemu

Poštovani budući korisnici alarmnih sistema, u tekstu koji sledi, upoznajemo Vas sa osnovnim karakteristikama i funkcionisanjem alarmnihsistema. Alarmni sistem štiti Vaš objekat na taj način

Detaljnije »

Šta sve treba da znate o video nadzoru

Poštovani budući korisnici opreme za video obezbeđenje, u tekstu koji sledi, upoznajemo Vas sa osnovnim karakteristikama i funkcionisanjem video obezbeđenja. Video obezbeđenje štiti Vaš objekat

Detaljnije »